PensioenVos spaarpotje

Een aantal jaren geleden adviseerde ik de eigenaar van een bedrijf. Hij stond op het punt om met pensioen te gaan en ik maakte voor hem de berekeningen. Hij had een flink kapitaal bij elkaar gespaard en de uitkomst viel hem niet tegen! Deze meneer vertelde mij toen dat hij in het verleden aardig wat verontwaardiging bij zijn vrouw had gezien over de hoge nota’s die hij tijdens zijn werkzame leven betaalde. Ga je nou weer zo’n flink bedrag overmaken naar je pensioenrekening?

Waarom doen we zo weinig aan ons pensioen?
Voor ons brein is het heel lastig om in actie te komen voor later. Je kent de onderzoeken misschien wel waar je gevraagd wordt te kiezen. 1.000 euro nu of 1.100 euro over één jaar. Wat zou jij kiezen?

De grote meerderheid kiest voor 1.000 euro nu. Dit is vergelijkbaar met nu een vakantie boeken of nieuwe auto kopen in plaats van geld opzij zetten voor later. Ons brein gaat voor directe beloning. Dit is logisch, want toen we nog leefden als jager en verzamelaar kozen we altijd voor de directe vangst. We lieten een hert echt niet leven in de hoop dat die later alsnog langskwam, maar dan een stuk dikker, om deze vervolgens met onze pijl en boog te schieten. Deze manier van denken en doen zit nog steeds in ons systeem. Daardoor zetten we dus te weinig geld opzij, want het ligt veel te ver in de toekomst.

Adviespijn
Het klinkt bijna als kiespijn, adviespijn. Misschien lijken ze ook wel een beetje op elkaar. Want als je last hebt van je kies ga je naar de tandarts. Tegenwoordig moet je rekening echter bijna altijd zelf betalen en dat is niet goedkoop. Een gaatje vullen kost je al gouw meer dan 100 euro, en moet je een tand laten trekken dan betaal je zo een veelvoud daarvan. Pensioenadvies is ook niet gratis, maar wel van groot belang. Een specialist een gedegen advies laten opstellen zorgt ervoor dat je op de lange termijn kunt genieten van een onbezorgd pensioen en je weet waar je aan toe bent.

Waar ons brein dus kiest voor het nu, kennen we een fenomeen dat betalingspijn heet. De pijn die je voelt om een rekening nu te moeten betalen. Ga maar na, als je in de winkel staat en je kunt kiezen tussen betalen met dat briefje van 50 euro dat in je portemonnee zit of met de credit kaart afrekenen? Het grootste deel zal liever met de credit kaart betalen, daar is de pijn het minst voelbaar. Maar de rekening betaal je echter wel, alleen niet op dat moment.

De pijn nu nemen is misschien niet prettig, maar mijn ervaring leert dat als je nu investeert in je eigen toekomst, je op de lange termijn daar de vruchten van plukt. Financieel wordt je daar beter van, want vroeg starten maakt het makkelijker om met een laag bedrag een groot doel te halen!

POGGEN
Ons gedrag en ons brein stellen de beslissing die je moet maken voor je pensioen uit. Het bedrag dat je opzij zou moeten zetten voor je pensioen voelt niet prettig en een adviseur betalen doet direct op je rekening zeer. Toch is het belangrijk om je te beseffen dat als je te lang wacht met sparen voor later, je straks niks meer te sparen hebt! Hoe langer je wacht hoe minder haalbaar en realistisch het wordt om er straks warmpjes bij te zitten.

Laat ik de term ‘POGGEN’ introduceren. Pensioen Ontwijkend Gedrag, naar het bekendere Soggen wat we allemaal kennen van tijdens onze studie. De belangrijkste reden, dat wat we niet leuk vinden stellen we uit.

Genoeg inleggen
Om straks een goede aanvulling te hebben op de AOW volstaat het in veel gevallen niet om 100 euro per maand op een bancaire lijfrenterekening te zetten! Laten we een simpele rekensom maken. Je bent 30 jaar als je gaat starten. Je gaat met pensioen op je 67ste jaar en je hebt dus 37 jaar om geld te sparen. Dat zijn in totaal 444 maanden. Als je elke maand trouw € 100,00 opzij zet dan heb je na 37 jaar € 44.400 euro in de pot gestopt. Dat klinkt als heel veel geld. Maar dat is het niet. Als dit jou enige pensioenvermogen is dan wil je de uitkering zo lang mogelijk laten duren, laten we zeggen 20 jaar. Dat betekent dat je per maand een uitkering kan verwachten van € 185,00. En dat bedrag is ook nog eens bruto! Niet zo veel dus.

Wat kunt je wél doen?
Een manier is om je pensioen nu al te beleven. Hoe zie jij jouw oude dag? Beleef het op een manier waarop voorpret ontstaat, zoals met een vakantie. Als je nu al kunt genieten van de tijd die komen gaat, wordt het makkelijker actie te ondernemen. Je bent dan bezig met de reis en minder met de bestemming.

De actie voor pensioen is bijna altijd hetzelfde: je moet geld opbouwen voor later. Dit kan op verschillende manieren, zoals in een lijfrente, beleggen of het aflossen van de hypotheek. Het doel is hetzelfde: zorgen dat je voldoende vermogen hebt om te genieten in de tijd dat je het ook verdient. Dat begint met een gedegen plan en wordt gevolgd door starten met genoeg geld inleggen voor je pensioen!

Wil je meer weten wat voor jou genoeg is? Laten we dan een gesprek plannen. Want voordat je begint met sparen, help ik je eerst inzicht te krijgen en een plan op te stellen. Dat plan houdt rekening met je leven nu, maar ook in de toekomst. Zo weet je zeker dat je genoeg inlegt voor later en je nu ook geniet van het leven!

[button align=”center” name=”Plan een gesprek in” link=”https://www.pensioenvos.nl/contact-pensioenvos/”]