Eerder stoppen met werken?

Zou jij eerder willen stoppen met werken? Er is soms meer mogelijk dan jezelf denkt! Graag help ik je om inzicht te krijgen in de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken én te kunnen genieten van de vrije tijd. Want stoppen met werken betekent dat er financieel wel het een en ander gaat veranderen.

Genoeg inkomen

Eerder stoppen betekend dat je minder pensioen gaat opbouwen in de jaren dat je niet meer werkt. De pensioenuitkering naar voren halen zorgt ook voor een lagere uitkering. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Want genoeg is genoeg toch? 

Ik bekijk eerder stoppen met werken vanuit de invalshoek, wat is voor jullie genoeg. Als we weten dat er nog steeds voldoende inkomen binnenkomt om de huidige levensstandaard voort te zetten, waarom zou je dan doorwerken?

Maar let wel je hebt meer vrije tijd om geld uit te geven. Het is dan ook slim om met een goed plan en het juiste inzicht een weloverwogen beslissing te maken.

Wil jij weten of je eerder kunt stoppen?

Graag bekijk ik samen met jou de mogelijkheden en consequenties als je eerder met pensioen gaat.

Hoe verloopt het adviesproces

Verzamelen van alle gegevens

Eerst verzamelen we alle gegevens. Deze verwerk ik in een speciaal software programma en maken we als het waren een foto van de huidige situatie
Direction Arrows
Stap 01

Pensioendatum terugbrengen

Vervolgens gaan we de pensioendatum terugbrengen naar een datum die jij wenst. Ik maak berekeningen om te bepalen wat de nieuwe uitkeringen worden.
Direction Arrows
Stap 02

Uitkomst bekijken en bespreken

Samen bekijken en bespreken we de uitkomst van de berekening. Ik laat jullie aan de hand van duidelijke grafieken zien wat de consequenties zijn.
Direction Arrows
Stap 03

Vastleggen uitkomst in rapport

Na afloop van ons gesprek leg ik alles vast in een rapport. Zo kunnen jullie als nog eens rustig nalezen en het actieplan uitvoeren.
Stap 04

6 Tips

Om eerder stoppen mogelijk te maken

Bereid je goed voor !

Als je weet wat er binnenkomt kun je ook bepalen wat eruit mag gaan. Bereid je aan de ene kant dus voor door inzicht te creëren in wat je straks gaat ontvangen elke maand en aan de andere kant zet eens voor jezelf op een rijtje wat je elke maand uitgeeft. Betaal jezelf dan ook altijd eerst geld uit. Dat wat er overblijft is om te sparen voor bijzondere uitgaves en om van te genieten. Zo voorkom je dat je elke maand geld tekort komt.

Bespaar op uitgaves ?

Pak eens vaker de auto! Hoe minder kilometers je rijd hoe minder kosten je maakt. Zeker als je met pensioen bent en je allicht meer tijd hebt om op de fiets boodschappen te gaan doen. Maar ook op boodschappen. Struin kortingen af of neem een moestuin om je eigen groentes te kweken. 

Ook je verzekeringen een keer tegen het licht houden. Soms kun je door over te stappen flink besparen. Ook op energie kun je soms een mooie deal maken. 

Aantrekkelijk eerder stoppen met de RVU vrijstelling ?

Verzoeken om beëindiging van het dienstverband heeft als gevolg dat er geen aanspraak gemaakt kan worden op WW. De periode tot aan het krijgen van AOW kan dan ook financieel onzeker zijn. Het doel van de RVU regeling zoals afgesproken in het pensioenakkoord is om werknemers die zich onvoldoende hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW leeftijd en die niet in staat zijn gezond werkend de AOW leeftijd te bereiken, de mogelijkheid te bieden eerder te stoppen met werken. Ga eens met je werkgever in gesprek, wie weet waar hij voor open staat.

Laat de pensioenuitkering eerder ingaan ?

Binnen de meeste pensioenregeling is het mogelijk je pensioenuitkering flexibel op te nemen. In sommige gevallen kun je ermee zelf een ‘pensioengat’ mee opvullen. Dit doe je om het gemis aan AOW te overbruggen. 

Maar let wel op. Als je het pensioen vervroegt ( want zo heet dat) dan is de uitkering lager dan wat je ziet staan op de overzichten van het pensioenregister of op de Uniform Pensioen Overzichten. 

Laat dus berekenen wat de gevolgen zijn van het vervroegen van je pensioen.

Je kunt ook parttime met pensioen !

Van 40 uur per week naar 0 uren per week werken kan een grote stap zijn. Je hebt ook de mogelijkheid om parttime met pensioen te gaan. Dit kun je geleidelijk aan doen en zo wennen aan een leven zonder een baan en inkomen uit pensioen en vermogen. Bij parttime pensioen werk je bijvoorbeeld nog maar drie dagen en twee dagen ben je dan met pensioen en betaal je dat deel uit je eigen vermogen of vanuit pensioengeld.

Kleiner wonen ?

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende tip maar verhuizen naar een kleinere (goedkopere) woning levert je veelal een besparing op. Al is het maar op de energielasten of de lagere gemeentelijke belasting.

Allicht kun je door kleiner te gaan wonen een flink deel van de hypotheek aflossen. Dat scheelt al gouw flink in de lasten.

Persoonlijk advies afgestemd op jouw situatie