Hoogte pensioen lager dan verwacht

Elk jaar informeert uw pensioenverzekeraar u over de hoogte van uw pensioen. U kunt deze informatie vaak ook terugvinden op de website mijnpensioenoverzicht.nl. Maar op de pensioendatum valt de hoogte van uw ouderdomspensioen vaak nog wel eens lager uit dan verwacht. Hoe kan dat nou?

Er zijn meerdere redenen, maar een daarvan is het verschuiven van de pensioen richtleeftijd ( AOW leeftijd). Pensioenregelingen worden hierop aangepast. Dit gebeurt echter niet zoals bij de AOW met 3 maanden ( of tot 2022 met 4 maanden), maar dit gebeurt elke keer met 1 jaar. In 2016 is door de overheid bepaald dat per 1 januari 2018 de pensioen richtleeftijd in de pensioenregeling verschoven wordt naar 68 jaar. Maar de AOW gerechtigde leeftijd is per 1 januari 2018 toch 66 jaar? Klopt!

En daar schuilt ook het probleem. Uw pensioenverzekeraar rekent in haar uitingen met een andere pensioenleeftijd dan uw daadwerkelijke pensioendatum. In haar berekeningen bouwt u 2 jaar langer pensioen op, een langere opbouw en een kortere uitkeringsduur leiden automatisch tot een hoger pensioen. U verwacht dus misschien een hoger ouderdomspensioen dan dat u daadwerkelijk krijgt!

Andersom is het ook opletten. In de uitingen die nu verstuurd worden staat vaak een pensioenleeftijd van 67 jaar. Maar wist u dat op basis van de levensverwachting iemand uit 1972 pas AOW kan verwachten op 69 jaar en 6 maanden. De Nederlander wordt steeds ouder. Berekend is dat een 30 jarige van nu gemiddeld al 90 jaar oud wordt en dat 10% daarvan zelfs de 100 jaar gaat halen. Voor hen geldt een richtleeftijd van 71 jaar! Ons pensioenstelsel is altijd uitgegaan van zo’n 15 levensjaren vanaf pensionering. Dit houdt in dat er in dit voorbeeld 14 jaar langer pensioen gefinancierd moet gaan worden. En de oer-Hollandse, maar o zo relevante vraag is dan vervolgens: Wie gaat dat betalen?

Wilt u weten wat voor u de richtleeftijd is? Kijkt u eens op de site van de overheid op: https://www.svb.nl/aowleeftijd. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en financiële consequenties om eerder te kunnen stoppen? PensioenVos rekend het graag voor u uit.