Spaarpotje

Jaarruimte berekenen

Aan het einde van het jaar is het traditioneel lijfrente moment. Dat betekent dat deze maand weer het moment is om te kijken of je de fiscale jaarruimte benut hebt en/ of je nog extra wil storten. Dit kan namelijk nog tot 31 december van het lopende jaar om de fiscale voordelen in dit jaar (2020) te benutten.

Hoe zat het ook al weer? Als je extra geld opzij zet in een lijfrente, dit omdat je bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer bent en niet deelneemt aan een pensioenregeling, kun je sparen voor later in een lijfrente. De ingelegde premie is tot op een bepaald niveau aftrekbaar van het inkomen. Dit levert een fiscaal voordeel op. Daarnaast ben je bewust bezig met het opbouwen van een spaarpotje voor later. Het geld dat je in deze spaarpot stopt kun je er namelijk niet zomaar uithalen. Het geld is als het waren beveiligd voor later.

Berekening

Om te bepalen hoeveel premie je maximaal kunt aftrekken dien je de jaarruimte te berekenen. Hierbij kijk je naar het inkomen over 2019, neem je mee of je in dat jaar iets van pensioen opgebouwd hebt en maak je vervolgens een berekening. Heb je in voorgaande jaren geen premie gestort dan mag je die ‘inhalen’. Dit doe je door gebruik te maken van de reserveringsruimte. De niet benutte ruimte over de afgelopen 7 jaar mag je met een maximum van € 7.371 ( jonger dan 56 jaar) of € 14.552 ( ouder dan 56 jaar) nog inhalen.

De uitkomst van deze berekening is het maximale wat je in 2020 kunt aftrekken van het inkomen. Dit bedrag dien je elk jaar opnieuw te berekenen.

Voor- en nadelen

Het geld storten in een lijfrente heeft voor- en nadelen. Hieronder een kort lijstje.


Voordelen

  • Fiscaal voordeel; De inleg is aftrekbaar van het inkomen
  • Fiscaal voordeel; Geen vermogensbelasting over saldo
  • Bewust bezig met pensioen
  • Geld staat apart en is niet vrij opneembaar


Nadelen

  • Niet geschikt voor eerder stoppen met werken
  • Uitkering kent beperkingen en regels
  • Geld pas opneembaar op pensioendatum, je krijgt een boete als je het geld eerder wil opnemen.
  • Geld staat vast voor lange termijn

Is het slim?

Of het slim is om extra geld in te leggen kan ik zo niet zeggen. Zoals je hierboven ziet zijn er voor- en nadelen. Zo kan een nadeel voor jou een voordeel zijn. Wil je weten of het voor jou verstandig is om te sparen in een lijfrente? Laat door mij eens een financiële scan maken, zo kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden en of het voor jou een goede keus is. Heb je al een lijfrente rekening en wil je nog even controleren of de jaarruimte nog wel klopt? Ik rekenen dit graag voor je uit.