Ondernemer

Home » Ondernemer

U bent ondernemer en uw slogan is: 'Mijn bedrijf is mijn pensioen'.

Maar klopt dat wel?

Uw verhaal

Sparen voor later

Als eigen ondernemer neemt u een bijzondere positie in voor wat betreft het sparen voor later. Hier bent u namelijk zelf verantwoordelijk voor. Maar er speelt meer, u bezit een eigen bedrijf en dat is ook wat waard toch? Elke situatie vergt een andere aanpak. 

Ook de vorm van uw onderneming vergt een andere aanpak. Zo hebt u als DGA andere opties dan wanneer u ZZP’er bent. 

mogelijkheden
Directeur Groot Aandeelhouder

Aan welke opties zou je als DGA kunnen denken.

Het is per 1 april 2017 niet meer toegestaan om nog pensioen in eigen beheer op te bouwen. Maar het kan zijn dat u dit nog wel hebt staan. Dit geld mag blijven staan en zelfs straks vanuit de BV nog gaan zorgen voor een pensioenuitkering.
Maar wat zijn de mogelijkheden, de regels en hoe kom je van een eventuele dividendklem af.

Wilt u het geld binnen uw BV houden dan is dit nog de enige optie dat overblijft. Het voordeel voor u is dat het geld de BV niet verlaat en u dus kunt blijven beschikken over de liquiditeit. Er kleven ook nadelen aan. Zo is het geld bij een faillissement niet veilig en rust er een belasting claim op dit pensioengeld.

Als DGA kunt u het geld ook overmaken aan een pensioenverzekeraar. Dit biedt een stuk veiligheid en u geniet de zelfde voordelen als wanneer u in loondienst pensioen zou opbouwen. Meeverzekeren van overlijden en arbeidsongeschiktheid is ook mogelijk. 

Net zoals ieder ander hebt u de mogelijkheid om voor een lijfrente optie te kiezen. Stuk meer flexibiliteit dan bij de keuze voor een verzekerd pensioen, maar ook andere voorwaarden en de risico’s bij overlijden en arbeidsongeschiktheid dienen elders verzekerd te zijn. 

Als eigen ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomen voor later. Misschien is er straks een bedrijf dat u kunt verkopen maar het kan ook zijn dat uzelf de onderneming bent. 

Wilt u het geld binnen uw onderneming houden dan is dit een optie. Het voordeel voor u is dat het geld de spaarrekening niet verlaat en u dus kunt blijven beschikken over het geld. Er kleven ook nadelen aan. Zo is het geld bij een faillissement niet veilig en rust er een belasting claim op dit spaargeld. Helemaal vrij opneembaar is dat geld dus niet.

Net zoals ieder ander hebt u de mogelijkheid om voor een lijfrente optie te kiezen. Deze optie geeft u veel flexibiliteit en u spaart ook echt voor later. Voordeel hierbij is ook dat het geld rendement maakt. Uw vermogen groeit dus.

Naast alle fiscale mogelijkheden hebt u natuurlijk altijd de mogelijkheid om eigen vermogen op te bouwen. U kunt daar later dan mee doen wat u wilt. Dit vergt echter wel een goede planning en discipline.

mogelijkheden
ZPP'er

Aan welke opties zou je als zelfstandige kunnen denken.

Start nu

Het Financieel Route Plan

Wacht niet op uw pensioen maar start met plannen.