Inspire

Pensioen als verlengstuk

Afgelopen week deelde ik op LinkedIn een uitspraak van de rechten van de mens. In het kort, een werkgever had een voorstel bij het college ingediend om te laten toetsen. Deze werkgever wilde  namelijk de werknemer de keuze geven een deel van de pensioenpremie te kunnen laten uitbetalen in plaats van in zijn pensioenpotje te laten storten. Helaas voor deze werkgever werd dit voorstel waarbij pensioen al verlengstuk gebruikt wordt bestempeld als ongelijke behandeling. Ik zal de technische uitleg besparen, daar gaat dit blog niet over, maar zal jullie uitleggen waarom ik dit voor deze werkgever een compliment vindt?

Pensioenregeling is niet zomaar iets

Pensioenregelingen worden veelal gezien als een ding dat erbij hoort, als een soort vanzelfsprekendheid. Maar dat is het in mijn ogen helemaal niet. Net zoals een telefoon of laptop van de zaak, is een pensioenregeling ook een secundaire arbeidsvoorwaarden. Vaak zelfs de duurste van allemaal. Eentje waar wel een hoop regels en wetgeving aan gekoppeld zijn, maar het is er wel een.

Zoals ik er tegenaan kijk is een pensioenregeling en het aanbieden ervan een verlengstuk van de beloning aan het personeel. Als werkgever, ondernemer of als bedrijf in het algemeen, voegen jullie iets toe aan de maatschappij. Dit is jullie ‘why’1 en is de kern van jullie bestaansrecht. Naar de buitenwereld maar ook naar het personeel. Immers zonder goed personeel heb je geen onderneming. En hoe gaaf is het als het personeel met een tevreden en eervol gevoel bij jou werkt en over jou praat. Zij dragen jou ‘why’ uit.

Optimaal gebruik maken van

In het genoemde voorbeeld is deze werkgever met haar personeel in gesprek gegaan. Om te kijken hoe zij de arbeidsvoorwaarden pensioen voor haar werknemers nog beter kunnen inregelen en af te stemmen op wat er bij dat bedrijf speelt. Met andere woorden, deze werkgever ziet het niet als een last om een pensioenregeling aan te bieden, maar gebruikt deze zo optimaal mogelijk om het aan te laten sluiten op de onderneming en haar personeel. Ik ben ervan overtuigd dat ondanks deze ‘negatieve’ uitspraak van het college van de rechten van de mens, deze werkgever verder is gaan zoeken naar wat dan wel mogelijk is binnen de regels van de wetgeving.

Laat het van jou zijn

Hoe je het als werkgever ook doet. Welke pensioen als verlengstuk oplossing je ook aanbied. Het zijn jouw keuzes. Zie een pensioenregeling als een kans. Een kans om jou als werkgever bijzonder te maken. Heb jij er wel eens bij stil gestaan hoe een werknemer over zijn bedrijf praat als hij een premievrij pensioen heeft? Of naast dat gave afscheidsfeestje zal vertellen dat zijn pensioen helemaal tot in de puntjes verzorgt was en dat een adviseur hem door de werkgever beschikbaar werd gesteld. Je zal verbaasd zijn!

 

1 De golden cirle van Simon Sinek https://www.youtube.com/watch?v=mM-T7kp7A1M

Nb. Niet alle pensioenregeling kennen dezelfde keuze vrijheid maar het is uiteindelijk aan jou als werkgever hoe je hiermee om gaat. Laat mij je inspireren.

Comments are closed