Payrollwerknemers

Vanaf 1 januari 2021, al heel snel dus, gaat de nieuwe wet arbeidsmarkt in balans in. Vanaf dat moment hebben werknemers die via een payroll constructie werken recht op een ‘adequaat pensioen’. De basis is dat deze gelijkwaardig moet zijn aan dat van werknemers die direct bij een bedrijf in dienst zijn. Dat is immers ook de bedoeling van wet. Gelijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen. Heb je payrollwerknemers in dienst dan worden ze duurder!

Huidige situatie

Nu is het zo geregeld dat werknemers die op payroll basis bij een werkgever werken, hun pensioen opbouwen bij het pensioenfonds Stipp. Dit is zo geregeld via het payrollbedrijf. Maar payroll bedrijven moeten bij Stipp weg. Dit komt doordat volgens de vernieuwde wet je een ‘adequaat pensioen’ moet kunnen opbouwen. Stipp zegt daar zelf over dat ze dit niet bieden en de verplichtstelling aanpassen. Dit heeft tot gevolg dat payrollbedrijven uit de verplichtstelling verdwijnen.

En nu?

Pensioen is een arbeidsvoorwaarden. Je kunt dus niet zomaar zeggen, ja sorry maar vanaf 1 januari bouw je geen pensioen meer op. Nee, payrollbedrijven moeten dit nu zelf gaan verzorgen. Aansluiten bij een ander fonds? Helaas, er is bijna geen enkel pensioenfonds dat de payrollwerknemers wil. Alleen het pensioenfonds voor de horeca staat daarvoor open. Dan maar zelf regelen dus. Even de Stipp regeling kopiëren is er alleen niet bij!

In de afspraken uit de wetgeving blijkt dat er 2 belangrijke zaken zijn die gaan veranderen:

  1. Er is geen wachttijd meer. Nieuwe werknemers moeten meteen aangemeld worden voor het pensioen.
  2. De minimale premie is 14,6%

Hoe dan ook, de werknemer wordt duurder. Het is immers de wet van de communicerende vaten. Moet het payrollbedrijf meer betalen, dan belasten ze dat door aan jou als werkgever.

Welke optie heb je als werkgever?

Je kunt als werkgever ervoor kiezen de verhoging van het tarief van het payrollbedrijf natuurlijk te accepteren. Betekend voor jou hogere arbeidskosten! Maar er is allicht ook een optie om het zelf te gaan regelen! Zelf de werknemers in dienst nemen, zelf een pensioenregeling opzetten en de loonadministratie verzorgen. Maar dat is toch precies waarvoor je een payrollbedrijf in de armen neemt hoor ik je zeggen! Natuurlijk je hebt hier in het verleden niet zomaar voor gekozen. Maar kijk eens naar de kosten kant. Een payrollbedrijf is niet gratis, naast het loon van de werknemer betaal je ook voor hun diensten. Misschien is dit juist daarom wel het moment om de balans eens op te maken en te kijken naar de kostenkant. Laat je daar eens bij helpen en over informeren! Zo neem ik het stukje pensioen bijvoorbeeld voor je uit handen!

Laat je werknemers niet in de kou staan! Samen zorgen we ervoor dat je werknemers, jouw grootste menselijk kapitaal, goed verzorgt worden en dat de kosten passen bij jouw bedrijf!

Wil je eens met mij sparren? [button align=”center” name=”Neem contact op” link=”https://www.pensioenvos.nl/contact-pensioenvos/”]

 

 

 

Comments are closed