Spaarpotje

Aan het einde van het jaar is het traditioneel lijfrente moment. Dat betekent dat deze maand weer het moment is om te kijken of je de fiscale jaarruimte benut hebt en/ of je nog extra wil/ kan storten. Doe dit voor 31 december van het lopende jaar om de fiscale voordelen te benutten.

Hoe zat het ook al weer? Als je extra geld opzij zet in een lijfrente, omdat je zelfstandig ondernemer bent en niet deelneemt aan een pensioenregeling, kun je sparen voor later in een lijfrente. De ingelegde premie is tot op een bepaald niveau aftrekbaar van het inkomen. Dit levert een fiscaal voordeel op. Daarnaast ben je bewust bezig met het opbouwen van een spaarpotje voor later. Het geld dat je in deze spaarpot stopt kun je er namelijk niet zomaar uithalen. Het geld is als het waren beveiligd voor later.

Twee opties

Als ondernemer heb je twee opties om gebruik te maken van het fiscale voordeel en te sparen voor later. Dit kan doormiddel van de jaarruimte methodiek of doormiddel van de dotatie methodiek. Welke voor jou het meest voordelig is hangt af van de winst uit onderneming. Bij een lage winst is dit de dotatiemethodiek en bij een hoge winst ( boven de 40.00,- euro) is dat de jaarruimtemethodiek.

Berekening Jaarruimte

Om te bepalen hoeveel premie je volgens deze methode kunt aftrekken dien je te kijken naar het inkomen ( winst uit onderneming) over 2020. Let er hier even bij op dat als je in loondienst ook wat pensioen hebt opgebouwd je dat in mindering moet brengen. Heb je in voorgaande jaren geen premie gestort dan mag je eventueel zelfs nog ‘inhalen’. Dit doe je door gebruik te maken van de reserveringsruimte. De niet benutte ruimte over de afgelopen 7 jaar mag je met een maximum van € 7.489 ( jonger dan 56 jaar) of € 14.785 ( ouder dan 56 jaar) nog inhalen.

De uitkomst van deze berekening is het maximale wat je in 2021 kunt aftrekken van het inkomen. Dit bedrag dien je elk jaar opnieuw te berekenen.

Op de website van de belastingdienst staat een handige tool dat je kunt gebruiken, maar je kunt dit ook door mij of je boekhouder laten doen.

Berekening Dotatie

Als je ondernemer bent dan mag je op basis van de winst uit onderneming een deel van deze winst reserveren voor de oudedag, dit reserveren noemen we pensioendotatie. Doteren is dat een deel van de winst gereserveerd wordt op de balans van de onderneming. Deze optie is vooral interessant voor ondernemers die nog niet een hoge winst draaien. Voor hen is het dus mogelijk om toch iets te doen voor het pensioen. Bij gebruikmaking van dotatie is weliswaar het percentage van 9,44% over de winst lager ten opzicht van 13,3% bij jaarruimte, maar hoef je geen rekening te houden met de zogeheten franchise ( AOW drempel).

Het is echter altijd aan te bevelen ook bij deze methode het geld over te zetten naar een externe rekening. Er hangt namelijk altijd een belastingclaim op en je zult dus ergens geld moeten reserveren om de belasting te betalen. Deze belasting voorkom je door het geld over te zetten naar een lijfrenterekening.

Doteren doe je over de winst van het lopen jaar.

Voor- en nadelen

Het geld storten in een lijfrente heeft voor- en nadelen. Een fiscaal voordeel klinkt altijd leuk maar is niet altijd de beste oplossing. Lees hieronder een kort lijstje met de voor- en nadelen van geld in een lijfrente reserveren:[column_content type=”one_half” subcls=”Adding you sub class here…”]
Voordelen

  • Fiscaal voordeel; De inleg is aftrekbaar van het inkomen
  • Fiscaal voordeel; Geen vermogensbelasting over saldo
  • Bewust bezig met pensioen
  • Geld staat apart en is niet vrij opneembaar
  • Je krijgt later een inkomen naast de AOW

Nadelen

  • Niet geschikt voor eerder stoppen met werken
  • Uitkering kent beperkingen en regels
  • Geld pas opneembaar op pensioendatum, je krijgt een boete als je het geld eerder wil opnemen
  • Geld staat vast voor lange termijn

Wat is slim?

Of het slim is om extra geld in te leggen kan ik zo niet zeggen. Zoals je hierboven ziet zijn er voor- en nadelen. Zo kan een nadeel voor jou een voordeel zijn en vice versa. Wil je weten of het voor jou verstandig is nog wat extra geld in de pot te stoppen? Neem even contact met me op. Dan nemen we het samen door.