Vanochtend was het weer uitgebreid in het nieuws, het coronavirus. De eerste Nederlandse patiënt is een feit. Maar naast dit ‘vervelende’ nieuws beginnen we ook de financiële gevolgen te merken. Beurzen dalen al dagen. Dalen? Het is bijna blinde paniek als je de rode cijfers ziet.  Het RTL nieuws komt zelf met de headline ‘Kans op recessie door coronavirus’. Wall street kleurt bloedrood; Dow Jones keldert 4,4 procent. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waren de stormachtige dagen van de afgelopen weken een voorteken? Als ik naar mijn eigen beleggingen kijk dan wordt ik daar niet echt bepaald vrolijk van. De mooie winsten van afgelopen jaar zien we als sneeuw voor de zon verdwijnen. Huh, nog zo’n metafoor. De sneeuw eerder deze week was binnen een paar uur weer verdwenen.

Wat te doen met uw (pensioen) beleggingen?

Helemaal niks dus!! Slecht weer, een wereldwijd virus en een dalende beurs. Veel beleggers zullen hier onrustig van worden. En wat doen beleggers die geen goede begeleiding hebben? Juist. Zij maken verkeerde keuzes. In blinde paniek verkopen ze hun aandelen op lage koersen. En trekt de markt weer aan? Dan kopen ze weer bij. Op hoge koersen. Hierdoor maken ze dus veel kosten en verliezen ze rendement. En dit kan toch niet de bedoeling zijn van uw pensioengeld. Geld dat u pas over een x aantal jaren nodig gaat hebben, niet nu!

Hoe werkt de beurs?
De beurs stijgt en daalt in golfbewegingen. Na elke daling volgt een stijging en op lange termijn groeit de beurs. Dit heeft alles te maken met het kapitalisme. We werken en worden beloond. We hebben een goed idee en worden beloond. We investeren ons geld en worden beloond. Als dit niet gebeurt, dan stopt ons huidige economische systeem.

In de laatste ruim 100 jaar zien we dit ook terug. Wereldwijd laten aandelenbeurzen goede rendementen zien van ruim 9% per jaar. Daar horen echter wel periodes bij van dalende koersen. Kijk naar de crisis in 2008 en allicht nu ook 2020!

Hoe voorkomt u deze beleggingsblunders?
Hier komt mijn toegevoegde waarde om de hoek kijken. Met professionele begeleiding behaalt u namelijk tussen de 3 en 4 procent meer rendement (deze onderzoeken kunt u zelf Googlen).

Ik help u de juiste keuzes te maken, maar ik ben er ook om de juiste verwachtingen te scheppen. Als u gaat beleggen, dan moet u op korte termijn rekeninghouden met hele grote pieken en dalen. Maar op de lange termijn wordt u beloond voor het lopen van risico.

Mijn vergoeding is een soort verzekeringspremie. Ik verzeker u tegen uw eigen emotionele beslissingen. Waarom? Omdat ik graag wil dat u ook later een fijn leven leidt, zonder zorgen over geld. Ik ben er dus juist op een moment als dit voor u. Op de momenten dat het even tegen zit op de beurs. Want als we onderstaande golfbeweging bekijken dan hebben we het dal nog niet bereikt. Dus gebruik uw verzekering en bel me voordat je een (verkeerde) beslissing neemt.