De afgelopen tijd en ook de komende weken zal er in de media aandacht zijn voor het pensioenakkoord. De onderhandelaars naderen een akkoord en er verschijnt steeds meer informatie in de media. Als pensioenadviseur volg ik de ontwikkelingen op de voet en de komende tijd houd ik jou regelmatig op de hoogte over de zaken die voor jou relevant zijn.

Waarom moet er een nieuw pensioenstelsel komen?
Het oude stelsel is aan vervanging toe. De AOW dateert uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Sindsdien is er veel veranderd. Mensen leven langer waardoor vergrijzing ontstaat en de rente is ook al een tijdje laag. Allemaal aspecten die het huidige pensioenstelsel onder druk zetten. Doorgaan zoals we gewend zijn is eigenlijk geen optie meer.

Gaat het pensioenakkoord er nu dan echt komen?
Ja, dat is wel de verwachting. De druk is hoog bij alle betrokken partijen. We zijn al tien jaar bezig met dit pensioenakkoord dossier en de meeste partijen willen naar hun achterban nu ook kunnen laten zien dat ze tot een resultaat komen. Daarnaast wil geen enkele vakbond dat er volgend jaar bij pensioenfondsen gekort moet worden. Kortom, het is noodzakelijk dat we nu tot een akkoord komen.

Maar zoals je leest is het een verwachting. Er zijn nog nergens handtekeningen geplaatst en er zijn nog een aantal lastige thema’s uit te werken.

Welke verandering is het meest relevant?
Er verandert veel en elke verandering is belangrijk! Maar één van de meest in het oog springende aanpassing in dit akkoord is het verdwijnen van garanties. Pensioenen zullen straks meebewegen met de economie. Met andere woorden; gaat het goed met de economie dan krijg je meer pensioen, gaat het slecht dan krijg je minder. Iedereen krijgt straks een individueel spaarpotje. Dit blijft bij pensioenfondsen wel solidair belegd en de risico’s blijven we met elkaar delen, maar het is wel jouw eigen potje.

Maar wat betekent dat voor mij?
Elke situatie is anders. Voor een werkgever is de impact anders dan voor een werknemer. Maar hier ga ik jou bij helpen op een persoonlijke manier. Want jij wil toch graag weten wat het voor jou betekent en niet voor de buurman!
Laat hieronder je gegevens achter. Ik neem dan contact met je op om kort te inventariseren wat jouw situatie is. Zo blijf je de komende periode op de hoogte van de voor jou relevante informatie.

Fout: Contact formulier niet gevonden.