Zo profiteer jij van de nieuwe pensioenwet!

Sinds 1 juli van dit jaar (2023) is de nieuwe pensioenwet van kracht. Lang is erover gepraat , maar de eerste kamer heeft nu ook ingestemd met de wet. De nieuwe wetgeving heeft een aantal gevolgen. In dit blog meer lees je hoe je kunt profiteren van de extra ruimte die er is gekomen bij lijfrentes.

Wat zijn lijfrentes ook alweer?

Een lijfrente is een fiscaal vriendelijke manier van pensioensparen. Bouw je bij een werkgever niks op of ben je zelfstandig ondernemer dan is dit de plek om te sparen voor later. De ingelegde premie is tot op zekere hoogte fiscaal aftrekbaar van het inkomen. Je bespaart daarmee dus een stukje belasting. Tevens is het vermogen vrijgesteld van vermogensbelasting.

Het sparen van pensioen via een lijfrente doe je in de privésfeer. Er zijn veel producten te vinden en elke grootbank heeft wel zo’n soort product. Veelal gaat het om geblokkeerde spaarrekeningen al dan niet met een beleggingscomponent.

Met een lijfrente kun je vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd je pensioen aanvullen. Dit extra inkomen kun je op veel verschillende manieren inzetten en kent, in tegenstelling tot een pensioenregeling, meer flexibiliteit en mogelijkheden.

De veranderingen

Door de vernieuwde pensioenwet krijg je in de lijfrente sfeer meer ruimte om een goed pensioen op te bouwen. De lijfrentepremie gaat van 13,3% naar 30%. Een flinke verruiming dus. De niet benutte ruimte uit voorgaande jaren mag je ook in het nieuwe stelsel inhalen. De ruimte daarvoor wordt ook flink opgerekt. Deze beide verbeteringen zorgen ervoor dat er meer gespaard kan worden voor later. Deze inleg is aftrekbaar van het inkomen wat dus een flinke besparing kan opleveren.

Een voorbeeld:

Stel je bent zelfstandig ondernemer, bouwt geen pensioen op bij een werkgever en je hebt een winst van € 45.000,-. Onder de oude wetgeving had je dan een fiscale ruimte van € 4.170,- Onder de vernieuwde wetgeving is de maximale ruimte € 9.406,-. Dit is meer dan het dubbele. Bij een belastingdruk van 36,93% is de belastingbesparing dan € 3.474,-, tegenover de vorige besparing € 1.540,-. Een flink verschil dus. Deze extra inleg neem je mee naar de toekomst en vult het inkomen flink aan.

Stel dat je een rendement van 4% behaald en je hebt nog 20 jaar te gaan tot aan het pensioen, dan zou de opbrengst naar € 20.610 kunnen groeien. Het loont zich dus om te investeren voor de lange termijn. Jouw inleg is immers over 20 jaar meer dan twee keer zoveel waard!

Reserveringsruimte

De niet benutte ruimte uit voorgaande jaren wordt flink vergroot. Deze ruimte was € 8.065 en deze wordt nu met de nieuwe wetgeving € 38.000,-. Door deze extra inleg mogelijkheid kun je een flinke stap zetten naar het optimaliseren van je pensioen tegen een flinke belastingbesparing. Daarbij moet ik dan wel vermelden, dat je het geld natuurlijk wel beschikbaar moet hebben om te investeren en over te maken naar een lijfrenterekening.

Wil jij ook profiteren?

Deze verruimde regels gelden voor iedere Nederlander, dus ook als je in loondienst bent. Wil jij weten of jij ook kunt profiteren van de verruimde regels en of dat dit een verstandige keuze is? Plan een afspraak in met mij en we bekijken samen de mogelijkheden en of dit voor jou interessant is. Er leiden altijd meer wegen naar Rome en met de voordelen zijn er natuurlijk ook altijd een nadelen te benoemen. Laat je adviseren en stel financieel plan op. Met een goed plan en het juiste advies maak je doordachte en juiste keuzes!

Meer informatie

PensioenVos helpt je graag. Met helder en eerlijk advies krijg je een op maat gemaakt plan. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gert-Jan vos op het telefoonnummer 06-14430996 of via de e-mail op gertjan@pensioenvos.nl.

 

Comments are closed