Een nieuwe baan & pensioen

Waar moet je op letten en welke vragen moet je stellen?

Je hebt gesolliciteerd op een nieuwe baan, je bent enthousiast en je hebt een mooi voorstel gekregen. Maar hoe is het pensioen geregeld? 

Er zomaar vanuit gaan dat het goed geregeld is, is niet altijd slim. In Nederland kennen we namelijk geen pensioenplicht. Een werkgever is, mits deze onder een CAO of bepaalde bedrijfstak valt, niet altijd verplicht een pensioenregeling aan te bieden. Veel werkgevers doen dit wel, maar er zit veel verschil tussen en er zijn ook werkgevers die niks geregeld hebben.

Waar moet je op letten?

Praten over het pensioen bij je nieuwe werkgever zou niet alleen maar een ja of nee antwoord mogen kennen. Een simpel vinkje bij ‘ja’ er is pensioen is dus niet voldoende. Want daarmee weet je niet of het een goede pensioenregeling is of een matige regeling. Vraag daar dus op door!

Op de volgende zaken moet je letten;

 • Hoe is het ouderdomspensioen geregeld
 • Wat is er geregeld bij overlijden
 • Wat is er geregeld bij arbeidsongeschiktheid
Nieuwe baan

Welke vragen moet je stellen aan je nieuwe werkgever?

Het klinkt misschien gek en sommige werkgevers kunnen je er misschien niet meteen antwoord op geven, maar stel de ‘pensioenvraag’ wel! Zie het alsof je vraagt naar de leaseauto regeling of simpelweg of ze reiskostenvergoeding aanbieden.

Welke vragen zou je kunnen stellen;

 • Hebben jullie een pensioenregeling? Zo ja, wat voor soort pensioenregeling hebben jullie? 
 • Zouden jullie mij een kopie kunnen sturen van de pensioen 1-2-3? ( of als ze niet weten wat het is, een kopie van het pensioenreglement)
 • Houden jullie een eigen bijdrage in op het salaris, zo ja, hoe hoog is die?
 • Bieden jullie een ANW Hiaten verzekering aan?
 • Wat is er geregeld bij arbeidsongeschiktheid? Hebben jullie daar een aparte WIA verzekering voor gesloten? 

Jou nieuwe werkgever zou je op bovenstaande vragen een antwoord moeten kunnen geven. Willen ze je geen kopie sturen van het pensioenreglement of doen ze moeilijk over de vragen die je stelt, dan moet je je afvragen of deze werkgever wel goed voor jou pensioen zorgt! 

Geen pensioenregeling?

Het kan zijn dat jou werkgever geen pensioenregeling aanbiedt. Geen ramp natuurlijk maar wel goed om je bewust te zijn van de consequenties en gevolgen, zeker als je bij je huidige werkgever een goede pensioenregeling hebt. Wat is er niet geregeld;

 • Je bouwt geen vermogen op voor later, je pensioenuitkering zal dus lager zijn.
 • Je bent niet verzekerd voor overlijden. Als jij komt te overlijden krijgen je eventuele partner en/ of kinderen geen uitkering!
 • Raak je arbeidsongeschikt, ook dan is er geen pensioenopbouw meer. Dit kan grote consequenties hebben als je langdurig ziek bent.

Wat kun jezelf regelen?

Je hebt de mogelijkheid om in de vorm van een lijfrente zelf iets te gaan sparen voor later. Je moet dit dan wel zelf regelen, maar je kunt ook je eigen keuzes maken. Hoeveel en op welke manier je dat kunt doen verschilt per situatie en zijn zaken die je even goed moet uitzoeken. Mocht hulp nodig hebben dan help ik je graag. 

Je kunt allicht ook overeenkomen met je nieuwe werkgever dat hij voor het personeel een pensioenregeling gaat opzetten. In dat geval neem ik graag contact met je nieuwe werkgever op om hem of haar daarbij te helpen.

Laat je goed adviseren!

Ik sta je graag bij met specialistisch advies

[button align="center" name="Advies wisseling werkgever" link="https://www.pensioenvos.nl/contact-pensioenvos"]

Hieronder een paar veel gestelde vragen

Dat is een lastige vraag om zo te beantwoorden. Elke regeling is uniek en heeft zijn eigen kenmerken. Vergelijk de regeling eens met de regeling bij je huidige werkgever. Je kunt ook even contact met mij opnemen. Dan beoordeel ik dit graag voor je.

Ja in veel gevallen wel. Lees hier meer over waardeoverdrachten.

Nee eigenlijk niet, je kunt dit wel als voorwaarden stellen om voor je nieuwe werkgever te komen werken als hij jou heel graag wil hebben. Maar het is net met het salaris, het is de ondernemer die jou iets aanbiedt en jij zegt daar ja of nee tegen.