Spaarpotje

Bent u onlangs begonnen bij uw nieuwe werkgever en krijgt u de vraag of u het pensioen van de vorige werkgever mee wilt nemen. Wat nu?

Wat zijn mijn rechten
In de basis heeft iedereen die van werkgever veranderd recht op waardeoverdracht. U vraagt dit dan aan bij de ‘nieuwe’ pensioenuitvoerder. Vaak moet u hiervoor inloggen op een persoonlijk portaal. Voorheen zat hier nog een tijdslimiet aan, maar die is er niet meer. Als u na 2015 ergens nieuw in dienst bent getreden kunt u ten alle tijden hiertoe dan ook nog een verzoek indienen. Bent u voor die tijd al ergens begonnen dan is het recht op waardeoverdracht vervallen. De pensioenuitvoerder hoeft dan niet meer mee te werken, mag wel, maar moet niet.

Wat gebeurd er?
Zoals gezegd vraagt u een waardeoverdracht aan bij de nieuwe pensioenuitvoerder. Hiervoor hebt u veelal de volgende gegevens nodig:

  • Het polisnummer/ kenmerknummer
  • De naam van de verzekeraar/ pensioenuitvoerder
  • Naam van de vorige werkgever

Zodra de verzekeraar de gegevens ontvangen heeft, gaan zij het traject opstarten. De huidige uitvoerder gaat uw vorige pensioenuitvoerder om informatie verzoeken. Hoe snel de uitvoerder deze informatie ontvangt is moeilijk te zeggen. Soms gaat dit heel snel, soms duurt dit heel erg lang. Zeker wanneer de vorige pensioenuitvoerder onder de 105% dekkingsgraad zit.
Zodra de informatie ontvangen is gaat de uitvoerder een voorstel voor u opmaken. Dit voorstel wordt vaak een offerte genoemd. Tegen dit voorstel kunt u Ja of Nee zeggen.

Wat staat er in het voorstel
In het voorstel dat u gaat ontvangen ziet u wat de nieuwe uitvoerder gaat doen met uw pensioen. U ziet afhankelijk van wat voor pensioenuitvoerder u hebt hoe het pensioen zich gaat ontwikkelen en wat voor aanspraken u bij de nieuwe uitvoerder krijgt. U ziet in de aanbieding vaak ook wat u bij de ‘oude’ pensioenuitvoerder had opgebouwd.
Op basis van dit voorstel probeert de pensioenuitvoerder u meer informatie geven.

Maar let goed op!
Het meenemen van het pensioen lijkt altijd een fijn idee, je hebt immers geen versplintering van allerlei verschillende potjes, maar het is niet altijd verstandig om te doen! Er zit namelijk vaak een verschil tussen de verschillende polissen en het overdragen van het geld kan dan ook voor negatieve gevolgen zorgen.

Zoveel voorstellen zoveel verschillende situaties. Bent u bijvoorbeeld jong of hebt u al een flinke carrière achter de rug? Hebt u wel of geen partner en hoe was dit verzekerd in de oude situatie en wat is het verschil met de nieuwe. Zitten er bepaalde garanties in de oude polis die u verliest bij overdracht.

Laat u dus goed adviseren! PensioenVos helpt u hier graag bij.

Comments are closed