Hoe wordt de prijs van aandelen bepaald?

In veel van mijn adviezen heb ik het er met jullie over, Beleggen. Om een vermogen voor later op te bouwen veelal een belangrijk element. In mijn gesprekken met jullie vertel ik altijd al hoe beleggen werkt. In onderstaand blog ga ik graag iets dieper in op aandelen en hoe nou de prijs van een aandeel bepaald wordt.

Wat is een aandeel?
Wanneer je aandelen hebt, ben je (deels) eigenaar van het bedrijf. Heb je 100% van de aandelen in een bedrijf dan is het helemaal van jouw. Heb je minder aandelen dan deel je het eigendom van het bedrijf met iemand samen. Het maakt niet uit of je één of meer aandelen hebt, maar het bedrijf is een beetje van jou. Samen met andere zijn jullie de eigenaren. Als aandeelhouder en dus als eigenaar mag je meepraten over de koers van het bedrijf en stem je mee met besluiten. Hoe groter jouw aandelenbelang, hoe meer invloed je hebt. Je hebt meer invloed en loopt meer risico, maar jouw opbrengst kan ook groter zijn. Dit komt omdat je meeprofiteert van de winst dat een bedrijf maakt. De uitkering van de winst aan de aandeelhouders heet dividend.

De prijs van een aandeel
Stel je hebt twee aandelen in de portefeuille.

  1. Bedrijf A heeft een beurskoers van 4,- euro.
  2. Bedrijf B heeft een koers van 10,- euro.

Wat is het goedkoopste aandeel? Automatisch zou je zeggen bedrijf A. Maar op basis van deze informatie is dat eigenlijk niet te zeggen. Je weet namelijk niet wat jouw opbrengst is. Misschien draait bedrijf B wel veel beter en maakt het meer winst. Dan is het dus interessanter aandeel B te kopen. Je ontvangt een hogere opbrengst per aandeel en de kans is groter dat het aandeel in prijs zal stijgen. De prijs hangt dus bijvoorbeeld af van de winst die je verwacht dat het bedrijf maakt.

Een andere manier om naar de prijs van een aandeel te kijken, is door naar de verhouding tussen de prijs en de winst te kijken. Die heet de koers-winstverhouding (K/W). Hoe hoger deze verhouding, hoe duurder het aandeel. Stel als voorbeeld dat je een winkel wil overnemen.

Winkel A: verkoopprijs = 100.000 euro. Winst per jaar = 10.000 euro
Winkel B: verkoopprijs = 100.000 euro. Winst per jaar = 20.000 euro

Bij winkel A betaal je 10x de jaarwinst om eigenaar te worden. Dit betekent dat alleen op basis van de jaarwinst het 10 jaar duurt voordat je jouw investering terug hebt verdiend. Bij winkel B heb je al na 5 jaar je investering terug. Het is dus een interessanter winkel B te kopen. Maar klopt dat wel? Is winkel A misschien toch een betere keuze? Winkel B is namelijk een krantenkiosk en winkel A is een kledingwinkel met een bijzondere collectie. Wie zegt dat de krantenkiosk over een aantal jaar nog bestaat? Het is dus niet zo makkelijk om de beste keuze te maken..

Lastig?
Als je tot deze zin gekomen bent, dan geef ik je een compliment! Het is namelijk taaie en droge kost. Maar hoe maak je nu de beste keuze? Hoe zorg je voor de juiste spreiding etc.? Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen. Hiervoor schakelen we experts in. Zij zijn dagelijks bezig om voor jou bovenstaande vragen te beantwoorden en de beste keuzes voor je te maken. Door mijn samenwerkingen met verschillende partijen zoals bijvoorbeeld NNEK of Brand New Day zorgen wij ervoor dat we de tijd kunnen steken in jouw wensen en doelen. Beleggen wordt dan alleen een middel om dat te bereiken en kunnen wij onze tijd besteden aan de leuke dingen in het leven.

Weet jij al wat het volgende leuke ding in je leven gaat zijn? Ik wel, ik ga volgend jaar namelijk de Cami de Cavalls lopen. Maar daar later meer over.

Heb je nog vragen of wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met me op.